Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2019

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης για το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για τη συμφωνία των Πρεσπών

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά που συζήτησε το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών δε συμφώνησε με το ψήφισμα που έφερε η διοίκηση και που στήριξε η πλειοψηφία με τη μείζονα αντιπολίτευση.Διαπνέεται από εθνικισμό και πρέπει οι εργαζόμενοι και ο λαός του Πειραιά να το απορρίψουν.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης και η τοποθέτησή της συνοψίζεται στα παρακάτω:
• Το να μένει η συζήτηση στο ονοματολογικό κρύβει την ουσία της συμφωνίας, στην οποία και πρέπει να τοποθετηθεί κάθε πολιτική δύναμη. Και η ουσία δεν είναι άλλη από το αμερικανοΝΑΤΟικό περιεχόμενο της συμφωνίας που υπηρετεί το  συνολικότερο σχεδιασμό διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. 
• Η κυβέρνηση αλλά και τα άλλα κόμματα πλην του ΚΚΕ, είτε με το ναι στη συμφωνία είτε με το όχι ταυτίζονται στις επιδιώξεις των επιχειρηματιών για πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή, για αναζήτηση ευκαιριών κερδοφορίας και γι’ αυτό συναινούν στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, στη γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής αστικής τάξης. Αυτή η συναίνεση εκφράστηκε στις τοποθετήσεις των υπόλοιπων συνδυασμών στο δημοτικό συμβούλιο.
• Ακριβώς σε αυτήν την ουσία πρέπει να σταθεί ο λαός, για να καταλάβει τον χαρακτήρα της τοποθέτησης κάθε πολιτικής δύναμης, να δει καθαρά τι σημαίνει το «όχι» και το «ναι» του καθενός.
• Παράλληλα η συμφωνία διατηρεί ζωντανά τα σπέρματα του αλυτρωτισμού, με διατυπώσεις που αφήνουν ανοιχτό τον «εθνοτικό» χαρακτήρα του όρου «μακεδονικός» και δίνουν τροφή στους αλληλοτροφοδοτούμενους εθνικισμούς σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, που θα αξιοποιηθούν κατά το δοκούν στο πλαίσιο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, που είναι παρόντες.
Μόνο το ΚΚΕ, με την καταψήφιση της συμφωνίας, όσο και διαχρονικά με τον αγώνα και τη στάση του, εκφράζει το πραγματικό από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων «όχι» στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια, και ταυτόχρονα το «όχι» στους εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί αυτών των σχεδιασμών.
Μόνο το ΚΚΕ λέει ταυτόχρονα «ναι» στην αλληλεγγύη, τη φιλία και την κοινή πάλη των λαών της περιοχής ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Και αυτά θα ακουστούν ξανά σήμερα δυνατά στα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΚΚΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις. Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό του Πειραιά να δώσουν το παρόν στο σημερινό συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ στις 18:30 στο πάρκο Ελευθερίας (πρώην ΕΑΤ- ΕΣΑ).