Σάββατο, 28 Απριλίου 2018

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ Κ. ΠΕΛΕΤΙΔΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ


«Το σημερινό κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ για την, όπως λέτε, Αυτοδιοικητική Διακυβέρνηση - Μεταρρύθμιση, δεν μπορούμε να το βλέπουμε αποσπασματικά, μακριά από την πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός, οι συνδημότες μας», σημείωσε μιλώντας στο Συνέδριο, ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, συμπληρώνοντας πως «η ανεργία και η φτώχεια σαρώνουν. Τα δικαιώματα του λαού βρίσκονται στα Τάρταρα. Η συζήτηση πρέπει να παίρνει υπόψιν της αυτήν την κατάσταση». 

Στάθηκε στις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, «Καποδίστριας» και «Καλλικράτης», που φόρτωσαν στους δήμους αρμοδιότητες χωρίς πόρους και προσωπικό, επιβαρύνοντας έτσι το λαό.  «Αυτή η πορεία θέλετε να ενισχυθεί και με τις νέες μεταρρυθμίσεις, που εμείς τις λέμε αντιλαϊκές γιατί δεν κερδίζει ο λαός, αλλά οι λίγοι», είπε ο Κ. Πελετίδης.
Αναφορά έκανε επίσης στους πλειστηριασμούς, καθώς από 1η Μάη, με τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση,  και οι Δήμοι καλούνται να βγάζουν στο σφυρί τα σπίτια όσων χρωστούν πάνω από 500 ευρώ. «Τι λέει το Συνέδριό μας; Θα μας απασχολήσει ή όχι; Έχουμε μεγαλύτερα ζητήματα σήμερα να συζητήσουμε; Αυτό το θέμα είναι ασήμαντο; Θα συμφωνήσουμε με τις υποδείξεις ή θα υπερασπιστούμε τα λαϊκά στρώματα να μην χάσουν το σπίτι τους; Θα πάρουμε απόφαση και θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση να γίνει νομοθετική ρύθμιση;» αναρωτήθηκε. 
Σημείωσε, παράλληλα, πως «οι δομές διοίκησης, κρατικές και τοπικές χτίζονται για να υπηρετούν αυτούς που κάνουν κουμάντο στην οικονομία. Χτίστηκε κάτι από την κυβέρνηση, φτιάχτηκε κανένας νόμος ή στην Τοπική Διοίκηση που να μην υπηρετεί αυτόν το στόχο; Κάνουν κουμάντο οι ολιγάρχες, οι καπιταλιστές. Όλοι καταλαβαίνετε ότι αν θέλουμε ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών χρειάζεται άλλος δρόμος, με κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, τον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, με εργατική συμμετοχή και λαϊκό έλεγχο».
Όσο για το αν υπάρχει άλλος δρόμος, «εμείς λέμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και εσείς το γνωρίζετε. Θα μπορούσαμε να χτίσουμε τις πόλεις μας και τις περιφέρειες μας πολύ καλύτερα  αν δεν είχαμε τους αφέντες πάνω από το σβέρκο μας; Για ποιο λόγο π.χ. θα πρέπει να γίνεται δημοπρασία για να ρθει κάποιος όμιλος για να κτίσει τους δρόμους; Δεν μπορούσαμε εμείς αυτούς τους δρόμους να τους κάνουμε με δημόσιο τρόπο που να έχουμε όλο το μηχανισμό και όλη τη λειτουργία για να φτιάξουμε τους δρόμους μας; Θα σκοτωνόμαστε να κάνουμε τρία χρόνια για να βγάλουμε ένα έργο να πάει να υλοποιηθεί αφού μπορούμε να το κάνουμε με τις δημοτικές υπηρεσίες μας».  
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «κόντρα στις υποδείξεις και τους νόμους, κάναμε ένα πάρκο 2 χιλιομέτρων με δικές μας δυνάμεις, χωρίς να τηρούμε τους νόμους όπως τους βάζουν αυτοί  και έγινε σε σύντομο χρονικό διάστημα, με πολύ μικρό κόστος, με τους εργαζομένους μας. Είναι παράδειγμα προς μίμηση. Γιατί δεν μπορούμε να το εφαρμόσουμε;  Άσχετο αν μας κυνηγήσουν ή όχι. Αν συμφωνήσουμε όλοι εδώ να μην υπακούμε στις υποδείξεις... Δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα από μόνοι μας, να φτιάξουμε παιδικούς σταθμούς σε ένα χρονικό διάστημα 3 - 6 μηνών; Ποιος κερδίζει από τη νομοθετική ρύθμιση ότι πρέπει να κάνεις τρία χρόνια για ένα έργο; Χαζοί είναι αυτοί που μας βάζουν τους νόμους; Από τα εμπόδια αυτά, ποιος θα κερδίσει στο τέλος;». 
Καταλήγοντας, ο Κ. Πελετίδης απάντησε σε αυτούς τους αιρετούς που όπως είπε «ειρωνεύονται πως αυτά που λέμε δεν μπορούν να ισχύσουν». «Η ζωή αποδεικνύει, που είναι σκληρή, φέρνει την πραγματικότητα μπροστά σου. Αφού έχετε δίκιο και αφού έχετε στη διάθεσή σας όλα τα εργαλεία. Την ΕΕ, τους κυβερνώντες, τις περιφέρειες και τους δήμους, τα νομοθετικά εργαλεία. Πού κολλήσατε και δεν μπορεί να προχωρήσει ο τόπος μας και η πρόοδός του; Γιατί πηγαίνουμε πίσω; Γιατί έχουμε εργαζόμενους που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το φαγητό τους; Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να μας απασχολούν, σε αυτά πρέπει να δώσουμε απάντηση», επεσήμανε. 
Τέλος, κατέθεσε πρόταση σχετικά με τους πλειστηριασμούς, καλώντας τους συνέδρους να την ψηφίσουν. Συγκεκριμένα:
- Εδώ και τώρα προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο.
- Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Καμία κατάσχεση λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο, τους Δήμους και ασφαλιστικά ταμεία.
- Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
- Πάγωμα χρεών για ανέργους και διαγραφή ανατοκισμών δανείων.
- Διαγραφή δανείων ανέργων και εργαζομένων που έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς.
- Όχι στη φοροληστεία, αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ, προσαυξημένο 5.000 για κάθε παιδί.
- Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.