Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Ανακοίνωση για το ναυάγιο στη Σαλαμίνα και τη ρύπανση στο Σαρωνικό

Το έγκλημα που έγινε στο Σαρωνικό με το ναυάγιο του «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» καταγγέλλουν οι εκλεγμένοι δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι στον Πειραιά με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Καλούν τους εργαζόμενους και το λαό του Πειραιά να απαιτήσουν να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, ενώ χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και των σωματείων για συγκέντρωση ενάντια στο έγκλημα στο Σαρωνικό και τις ευθύνες κυβέρνησης - εφοπλιστών την Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη. 
Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Οι εκλεγμένοι δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, τη "Λαϊκή Συσπείρωση", καταγγέλλουμε το έγκλημα που έγινε στο Σαρωνικό με το ναυάγιο του πλοίου ''ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ'', τις συνέπειες του οποίου βιώνει όλη η περιοχή και οι ακτές του δήμου μας.
Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση που είχε δώσει άδεια στο πλοίο, είχε χαρακτηριστεί από τις κρατικές υπηρεσίες ως αξιόπλοο. Έχει ευθύνες για τους ελέγχους και το γεγονός ότι στο καράβι βρίσκονταν 2 άτομα ως πλήρωμα. Έχει ευθύνες για τα κενά σε μέσα από τον κρατικό μηχανισμό που θα μπορούσαν να είχαν περιορίσει την καταστροφή.
Έχουν ευθύνες οι εφοπλιστές που για να εξυπηρετείται η κερδοφορία τους επιτίθενται στα εργατικά δικαιώματα, με αποτέλεσμα τις μειωμένες συνθέσεις στα πλοία. Που απαιτούν και ξαναπαίρνουν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τη δυνατότητα να ελέγχουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Αυτό σημαίνει στην πράξη η δυνατότητα να εκδίδουν πιστοποιητικά αξιοπλοΐας ιδιωτικοί νηογνώμονες. Θυμίζουμε ότι ιδιωτικός νηογνώμονας είχε δώσει άδεια σε ''ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ'', ''ΔΥΣΤΟΣ'', ''ΑΪΡΟΝ ΑΝΤΩΝΗΣ''.
Ευθύνες έχει η δημοτική αρχή που είναι θεατής των εξελίξεων στο όνομα ότι δεν έχει αρμοδιότητες και μέσα. Παραβλέπει το γεγονός ότι η Τοπική Διοίκηση έχει πόρους, αρμοδιότητες και μέσα μόνο για να υπηρετεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα και όχι τις λαϊκές ανάγκες, πολιτική που υιοθετεί η δημοτική αρχή. Στελέχη της για χρόνια ως δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι την έχουν υπηρετήσει. Τα λόγια για Πειραιά ''παγκόσμιο κόμβο'' και τα αναπτυξιακά σχέδια τα κατάπιε το μαζούτ.
Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό του Πειραιά:
  • Να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ρύπανσης. Γρήγορα ο λαός να μπορεί να χαίρεται τις παραλίες. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία να αναλάβει το κόστος, έτσι ώστε να μη μετακυλιστεί στο λαό. Να αποζημιωθούν και να στηριχθούν οι μικροεπαγγελματίες του τουρισμού, της εστίασης, της αλιείας που έπαθαν σημαντική ζημιά.
  • Πάλη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα στους ναυτεργάτες, όπως και σε όλους τους κλάδους.
  • Να αντισταθούμε στα αναπτυξιακά σχέδια κυβέρνησης, δήμου, κεφαλαίου, που θυσιάζουν την υγεία, το περιβάλλον και γενικότερα τα δικαιώματα των εργαζομένων στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, να παλέψουμε για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, αυτόν που θα βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες μας και όχι το κέρδος.
  • Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και των σωματείων για συγκέντρωση ενάντια στο έγκλημα στο Σαρωνικό και τις ευθύνες κυβέρνησης εφοπλιστών την Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη στις 18.30 στο Πασαλιμάνι. Να είμαστε όλοι εκεί».