Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Κ.Πελετίδης: Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες«Διαχρονικά και σήμερα η διαχείριση των απορριμμάτων, όπως έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται, δημιουργεί προβλήματα, αναδεικνύεται σε παράγοντα συνεχούς υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Πρόβλημα που σε ορισμένες περιοχές έρχεται με ένταση στην επικαιρότητα όπως π.χ. στην Πελοπόννησο, στα νησιά με τη μεταφορά των απορριμμάτων, στην Αττική, στην πόλη μου την Πάτρα, όπου έχει κλείσει ο κύκλος ζωής του ΧΥΤΑ που υπάρχει και καθυστερεί η εναλλακτική λύση.
Γιατί όμως βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο τη στιγμή που εδώ και χρόνια οι διοικήσεις των δήμων, νομαρχιών παλιότερα, Περιφερειών σήμερα, μαζί με τις κυβερνήσεις που γνωρίσαμε αναζητούσαν λύσεις;
Ποιο ήταν και είναι το εμπόδιο ώστε να υπάρχει επίλυση αυτού του προβλήματος, στην κατεύθυνση σεβασμού του περιβάλλοντος, της Δημόσιας Υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στην καθαριότητα και να μην έχει ο λαός οικονομική αιμορραγία;
Το βασικό εμπόδιο, αγαπητοί συνάδελφοι, όπως και εσείς το γνωρίζετε, ήταν και είναι η αξία των σκουπιδιών. Το κεφάλαιο έγκαιρα αναγνώρισε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι φλέβα χρυσού, γι’ αυτό το ενέταξε στις προτεραιότητές του, ως προνομιακό χώρο επενδύσεων που αποδίδουν ασφαλή κέρδη. Κέρδη που αποσπούν από τα λαϊκά στρώματα. Χρησιμοποίησαν τα εργαλεία τους την ΕΕ και τις κυβερνήσεις για λογαριασμό τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάλογα με τις πολυεθνικές που κυριαρχούν σε αυτό τον τομέα στην ΕΕ, είχαμε και αντίστοιχες οδηγίες, αποφάσεις προς υλοποίηση.
Δεν είναι τυχαίο ότι δαιμονοποιήθηκε η λειτουργία των ΧΥΤΑ που σήμερα είναι περιβαλλοντικά σωστή λύση και οικονομικά η πιο συμφέρουσα για το λαό και κατεύθυναν τη διαχείριση των απορριμμάτων σε φαραωνικά εργοστάσια για έχουν μεγαλύτερα κέρδη.
Το περιβάλλον, η Δημόσια Υγεία, το κόστος για το λαό, γι’ αυτούς είναι έννοιες ξένες.
Για να πετύχουν το στόχο τους, δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια, προκειμένου να φτάσουν τα προβλήματα σε τέτοιο επίπεδο που η συμφωνία με τις επιλογές τους να είναι αναγκαστική. Για την επίτευξη του στόχου τους είχαν πολλούς συμπαραστάτες σε τοπικό επίπεδο και κεντρικό επίπεδο.
Δυστυχώς, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων υλοποιεί όλες τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις. Βασικοί στόχοι και του νέου ΕΣΔΑ είναι η όλο και μεγαλύτερη και σε βάθος και σε έκταση ιδιωτικοποίηση του τομέα, η παραπέρα αφαίμαξη του λεηλατημένου λαϊκού εισοδήματος, η πιο στυγνή εκμετάλλευση των εργαζομένων στους επιχειρηματικούς ομίλους του κλάδου και η περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος.
Αλλά και η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ, όπως και πολιτικές δυνάμεις που ασκούν διοίκηση, έχουν σοβαρές ευθύνες, γιατί γνωρίζουν την αιτία, αλλά υιοθετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και διαχείρισης που η εφαρμογή του φέρνει τις αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του λαού και σε αυτόν τον τομέα.
Λύση προς όφελος του λαού υπάρχει και αυτή είναι σε αντίθετη κατεύθυνση: Η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από ενιαίο δημόσιο φορέα, χωρίς την ανάμειξη επιχειρηματικών ομίλων, για να μπορούν οι δήμοι να κάνουν τη διαχείριση προς όφελος των δημοτών.
Στηρίζεται σε ένα σταθερό πλαίσιο θέσεων το οποίο έγκαιρα έχουμε επεξεργαστεί και που εδράζεται στη συνολική πολιτική πρόταση διεξόδου που προτείνει το ΚΚΕ, του κόμματος που στηρίζει με άλλους αγωνιστές τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Βασική αφετηρία της θέσης μας είναι ότι:
Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να γίνεται με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στη Δημόσια Υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Αυτό μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης που προϋποθέτει εξουσία και οικονομία της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, των δημιουργών του κοινωνικού πλούτου. Με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό, κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κοινωνικοποιημένη ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές και εργατικό λαϊκό έλεγχο, μπορούμε να λύνουμε τέτοιου είδους λαϊκά προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση σήμερα μπορούμε να απαιτήσουμε:
Την κατάργηση της ανταποδοτικότητας, των χαρατσιών ταφής και το "πληρώνω όσο πετάω". Να χρηματοδοτηθούν επαρκώς οι δήμοι από κεντρικούς δημόσιους πόρους
Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, συνθήκες υγιεινής και προστασίας.
Γενναία χρηματοδότηση από κεντρικούς δημόσιους (εγχώριους και κοινοτικούς) πόρους, του σχεδιασμού διαχείρισης των ΑΣΑ (Αστικών Στέρεων Αποβλήτων).
Πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων, ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Κομποστοποίηση των βιοαποβλήτων. Μηχανική ανακύκλωση του υπολειμματικού ρεύματος των σύμμεικτων αποβλήτων.
Εξασφάλιση ορθολογικής και ασφαλούς αποκομιδής με κρατική χρηματοδότηση για σύγχρονο εξοπλισμό, υποδομές.
Αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων.
Καθορισμός επιστημονικών κριτηρίων για χωροθέτηση ΧΥΤΑ, δημιουργία μονάδων διάθεσης και επεξεργασίας απορριμμάτων».