Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ για αλλαγές στον «Καλλικράτη». Η ομιλία της Ελπίδας Παντελάκη


Αναφερόμενη στο διάλογο για τις αλλαγές στον «Καλλικράτη», η Ελπίδα Παντελάκη, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», από το βήμα του συνεδρίου σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως γίνεται με σημαδεμένα χαρτιά γιατί «έχει αρχή, μέση και τέλος το περιεχόμενο αυτής της μεταρρύθμισης από την άποψη του περιεχομένου και της κατεύθυνσης.

Στα σημεία φυσικά μπορεί να έχετε διαφωνίες. Στο ερώτημα αν έχουν εγκριθεί από το ΔΣ της ΚΕΔΕ αυτά που ήρθαν εδώ, έχω να πω πως η κυβέρνηση με την ΚΕΔΕ είναι εταίροι σε αυτή τη συνεννόηση και συνδιαμορφώνουν αυτό που έρχεται. Η ίδια η ΚΕΔΕ είχε δώσει έτοιμη δουλειά για να γίνει ο "Καλλικράτης" και τώρα είναι πιο "μπροστά" σε βάρος του λαού. Αρκετές προτάσεις από αυτές που ακούγονται από μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ, είναι πολύ πιο "μπροστά" και από αυτά που λέει η κυβέρνηση.
Να έχει δηλαδή ένας δήμος δυνατότητα φορολογικής εξουσίας, τις προτάσεις για τις εργασιακές σχέσεις, όπως να έχουν τετράμηνη εργασία. Προτάσεις δηλαδή πολύ πιο προωθημένες. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Σας θυμίζω ότι η Τοπική Διοίκηση ήταν προπομπός των αρνητικών εξελίξεων στις εργασιακές σχέσεις. Η σημερινή κυβέρνηση, τότε ΣΥΝ, ήταν αυτή που είχε εισηγηθεί τη μερική απασχόληση μέσα από τα όργανα της Τοπικής Διοίκησης στην Αθήνα».
Η Ελπ. Παντελάκη τόνισε επίσης πως είναι αναγκαίο να προχωρήσουν οι αλλαγές, αλλά δεν θα είναι προς το συμφέρον του λαού. Όπως συμπλήρωσε, επιδιώκεται η στήριξη του λαού προς αυτό ή η ανοχή του. Δεν θέλουν την αντίθεσή του σε αυτές τις εξελίξεις, αλλά να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και μέρος αυτής που είναι οι δήμοι και οι Περιφέρειες.
«Είναι σαφής ο σκοπός», είπε η Ελπ. Παντελάκη. «Γίνεται για την επίτευξη του "εθνικού μας στόχου", δηλαδή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτός είναι ο "εθνικός στόχος" που δίνει προνόμια και φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο και φτώχεια και δυστυχία στο λαό».