Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ για αλλαγές στον «Καλλικράτη»

Έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ διεξάγεται σήμερα και αύριο στο Βόλο, με θέμα «Αλλαγή του "Καλλικράτη" - Νέο μοντέλο Οργάνωσης και Διοίκησης του Κράτους».
Απόλυτα ταυτισμένοι στην προώθηση του «εθνικού στόχου», την ενίσχυση δηλαδή της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, με την Τοπική Διοίκηση να αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο σε αυτή την επιλογή, εμφανίστηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης, κυβέρνησης και κομμάτων.


Στο συνέδριο αναδείχθηκε εκ νέου ο ρόλος της ΚΕΔΕ να συμπράττει και να προπορεύεται πολλές φορές σε επιλογές που θίγουν τα λαϊκά στρώματα και τα συμφέροντά τους, καθώς πέρα από τη συναίνεσή της στην κυβερνητική και «εθνική» γραμμή να εμβαθύνουν οι δήμοι στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής, κατέθεσε και συγκεκριμένη πρόταση υπέρ της παραπέρα φορολόγησης των εργαζομένων που θα αιμοδοτήσουν την οικονομική τους λειτουργία.
Συγκεκριμένα, το όραμα της ΚΕΔΕ για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους «περνά» μέσα από τη «φορολογική αποκέντρωση, με ενίσχυση της δημοσιονομικής αυτονομίας και αύξηση της αντιληπτότητας του φόρου και με ενίσχυση της τοπικής λογοδοσίας και ελέγχου», δηλαδή μέσα από την παραπέρα αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.
Τη θέση για φορολογική αποκέντρωση επεξεργάζεται και η κυβέρνηση, με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γ. Μπαλάφα, που χαιρέτισε σήμερα το συνέδριο, να κάνει λόγο για «ενίσχυση της τοπικής αυτονομίας των δήμων» ως ένας από τους βασικούς πυλώνες των αλλαγών που προετοιμάζονται στον «Καλλικράτη». Ο δε Κ. Πουλάκης, γενικός γραμματέας υπουργείου Εσωτερικών, κάλεσε τους δήμους στην υιοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων ώστε «να παίξουν ενεργό ρόλο στη χάραξη και υλοποίηση της εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής», δηλαδή στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ο ίδιος έκανε λόγο για αναλογική συγκρότηση των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων ως ένα «υπερώριμο βήμα που θα αποτελέσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διαμόρφωση κουλτούρας συνεργασιών και συναινέσεων», κάτι στο οποίο αντιτάχθηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης λέγοντας ότι οι δήμοι θα μετατραπούν σε ακυβέρνητες πολιτείες.
Κείμενο με τις θέσεις τους για τις νέες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στον «Καλλικράτη» και το πολιτικό πλαίσιο κατέθεσαν οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά). 
Στο συνέδριο εκ μέρους του ΚΚΕ μίλησε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του Κόμματος, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Οι δήμοι και οι περιφέρειες αποτελούν τη φυσική συνέχεια του κεντρικού κράτους και έχουν συγκεκριμένο ρόλο, την υλοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών που εκπορεύονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και την ΕΕ και επηρεάζουν την καθημερινότητα των εργαζομένων και των οικογενειών τους, γεγονός που αποτελεί και το κριτήριο για τις θέσεις του ΚΚΕ. 
Όπως υπογράμμισε, η διαχωριστική γραμμή για το ΚΚΕ είναι το αν τάσσεται κανείς με την ανταγωνιστικότητα που παρέχει προνόμια στους επιχειρηματίες και διαγράφει τη λέξη δικαιώματα από το λαό, αν τάσσεται με την κοινωνική συνοχή που σημαίνει ότι ο εργαζόμενος πρέπει να υποταχθεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κεφαλαίου ή στέκεται απέναντι σε αυτήν τη λογική και αντιστέκεται σε αυτή την κατάσταση. 
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα, συνέχισε ο Γ. Λαμπρούλης, που επιβεβαιώνουν ότι πολλοί δήμοι έχουν πρωτοστατήσει σε όλη την γκάμα των αντιλαϊκών επιλογών και πολιτικών των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ όπως η υποχρηματοδότηση, η συρρίκνωση των κοινωνικών υποδομών, η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων, η υπερφολόγηση των δημοτών, η αντικατάσταση σταθερής εργασίας με ποικιλόμορφες ελαστικές σχέσεις εργασίας».

 Η παρέμβαση του Κώστα Πελετίδη

Από την πλευρά του, ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, παίρνοντας το λόγο τόνισε πως το εγχειρίδιο του ΕΣΠΑ βάζει το στόχο που έχουν οι παρεμβάσεις που κάνουν, δηλαδή τα μνημόνια. «Λέει εκεί πως θα πρέπει να εξοικειωθείτε με την επιχειρηματικότητα, αναλύοντας πως το ΕΣΠΑ και οι νόμοι που φτιάχνονται είναι για την επιχειρηματικότητα.
Όταν μιλάμε για επιχειρηματικότητα μιλάμε για συγκέντρωση πλούτου και ο "Καλλικράτης" φτιάχτηκε για τη συγκέντρωση μεγάλου αντικειμένου ώστε να έρθουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι για να κάνουν επιχειρηματική δραστηριότητα». Επισήμανε πως στην πραγματικότητα υπάρχουν δύο δρόμοι, «ένας δρόμος που από πολλούς πάει να παρουσιαστεί ως μονόδρομος λέει "δεν υπάρχει άλλη λύση, μέσα σε αυτό το σύστημα θα προσαρμοστούμε". Εμείς επιμένουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος και δεν ταιριάζει με αυτούς που κατέχουν τον πλούτο». (Δείτε πάνω βίντεο με την ομιλία του).