Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ

Σε ένα παιχνίδι εντυπωσιασμού για το ποιος υπερασπίζεται το θεσμό της τοπικής διοίκησης αναλώθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης.

Σε ψήφισμά της η ΚΕΔΕ επαναφέρει το αίτημα για φορολογική αποκέντρωση, δηλαδή να μπορούν οι δήμοι να επιβάλλουν και να εισπράττουν φόρους πλήττοντας ακόμα περισσότερο τους δημότες. Επιπλέον με αφορμή πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ζητά την εξομοίωση της αμοιβής των δημάρχων με αυτή του γενικού γραμματέα υπουργείου, την εφαρμογή του θεσμού του Ελεγκτή νομιμότητας με παράλληλή κατάργηση των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, την καταβολή αντιμισθίας στους αντιδημάρχους και αποζημίωσης στους δημοτικούς συμβούλους.
Στην τοποθέτησή της η Ελπίδα Παντελάκη, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε ότι το μόνο σίγουρο είναι η στενή στήριξη της ΚΕΔΕ στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. «Υπάρχει συνδιαχείριση με την κυβέρνηση», τόνισε, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι στην Επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» μετέχουν όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων που στηρίζονται από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Στην ομιλία της υπογράμμισε: «Είναι σαφές ότι ενώ βρισκόμαστε μπροστά στις δραματικές επιπτώσεις του τρίτου μνημονίου στη λειτουργία, τις αρμοδιότητες και τους εργαζόμενους στην τοπική διοίκηση και που στρατηγικά υποστήριξε η ΚΕΔΕ, επιχειρείται ένα παιχνίδι εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού. Η ΚΕΔΕ επιχειρεί να συνδράμει στην ανασύνθεση και σταθεροποίηση του αστικού πολιτικού σκηνικού». Συμπλήρωσε: «Ο ρόλος και η πολιτική της ηγεσίας της ΚΕΔΕ επιβεβαιώνει αυτό που σταθερά αναδεικνύουμε ως ΚΚΕ και εκλεγμένοι με τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ότι η τοπική διοίκηση είναι αναπόσπαστο όργανο του αστικού κράτους και ανεξάρτητα από το ποιος είναι στο τιμόνι της διακυβέρνησης. Έχει αποστολή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης και σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας».
Αναφερόμενη στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, η Ελ. Παντελάκη σημείωσε μια σειρά άρθρων που «δίνουν ώθηση ώστε οι φορείς της τοπικής διοίκησης να ανοίξουν το δρόμο και να συνδράμουν τα νέα πεδία κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, εστιάζοντας στη συγκέντρωση πόρων του ΕΣΠΑ σε έργα και υποδομές που υπηρετούν τους στρατηγικούς σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων, με τη ληστρική αξιοποίηση και της δημοτικής ακίνητης περιουσίας».
Ζήτησε πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών περιφερειών και δήμων. Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Κατάργηση του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου.
Όπως γίνεται με όλη την κρατική περιουσία, με την παραπέρα ώθηση της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας, με τη συνδρομή της τοπικής διοίκησης για την ενσωμάτωση των ανέργων, εργαζομένων, λαϊκών στρωμάτων, τα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης και της καπιταλιστικής ανάπτυξης που ενιαία σχεδιάζει και στηρίζει το αστικό σύστημα και το πολιτικό του προσωπικό στο κέντρο και την περιφέρεια».

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας

Ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας έκανε αποδεκτή την εισήγηση των μελών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σχετικά με την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωής» που αφορά στη φιλοξενία παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ - ΜΕΑ.
Με την εισήγηση καλούν:
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πρέπει τώρα να πάρει πίσω τις απαράδεκτες εξαγγελίες ως προς την υλοποίηση του προγράμματος.
Να πάρει όλα τα μέτρα, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία και η χρηματοδότηση των βρεφικών παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ στους δήμους. Για να μπορέσουν να ανοίξουν το Σεπτέμβρη και να καλύψουν τις διευρυμένες σήμερα ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών, των παιδιών τους.
Να διασφαλίσει ότι θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις του απασχολούμενου προσωπικού στις δομές και στο πρόγραμμα και να ξεκινήσει επιτέλους τη μονιμοποίησή τους.