Τρίτη, 28 Οκτωβρίου 2014

Ερώτηση στη Βουλή για τους πληγέντες

Ερώτηση με θέμα τη λήψη άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη νεροποντή στη Δυτική Αθήνα κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου, Σπύρος Χαλβατζής.
Στην Ερώτησή τους σημειώνουν:

«Η νεροποντή, που εκδηλώθηκε την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου, έπληξε όλη τη Δυτική Αθήνα και τον Πειραιά, και με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους Δήμους Περιστερίου, Ιλίου, Aχαρνών, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Νίκαιας - Ρέντη, Πειραιά, Κερατσινίου - Δραπετσώνας και Περάματος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και να προκληθούν μεγάλες ζημιές σε κατοικίες, οικοσκευές, αυτοκίνητα, μικρές επιχειρήσεις και υποδομές (σχολεία, γυμναστήρια κ.ά.)
Οι καταστροφές συγκεντρώνονται για ακόμα μια φορά στις λαϊκές συνοικίες της Δυτικής Αθήνας και του Πειραιά, όπου υπάρχει απουσία ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού με αποσπασματικές παρεμβάσεις και έργα σε εξέλιξη που χρονοτριβούν και εξελίσσονται σε ανοιχτές πληγές.
Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση και στις κυβερνήσεις διαχρονικά, στις περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα, δε χρηματοδοτούν απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα, την ίδια στιγμή που παρέχουν προκλητική χρηματοδότηση σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και σε έργα βιτρίνας.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:
  • Να υπάρξει έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων για τις άμεσες ανάγκες τους.
  • Να γίνει καταγραφή και άμεση αποζημίωση για την αποκατάσταση των ζημιών σε κατοικίες και μικρές επιχειρήσεις.
  • Να γίνει πάγωμα των χρεών των πληγέντων προς εφορία, ΟΑΕΕ και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες κατάσχεσης.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη.
  • Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ και να επιστραφούν όσες δόσεις έχουν καταβληθεί.
  • Να υπάρξει άμεση επιχορήγηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών αντιπλημμυρικής θωράκισης».