Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014

Στον αέρα 89 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών - Παρέμβαση της Ε. ΠαντελάκηΣτον αέρα βρίσκονται 89 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ έληξε το 2013 και οι πόροι για τη λειτουργία τους έχουν ήδη περιοριστεί κατά 50%, καθώς και 22% για τα ΚΔΑΠ - ΜΕΑ που φιλοξενούν παιδιά με αναπηρία.

Σήμερα, λειτουργούν στους δήμους της χώρας 375 ΚΔΑΠ και 81 ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, φιλοξενώντας αντίστοιχα 12.901 και 1.706 παιδιά, ηλικίας 5 - 12 ετών.
Οι αιτήσεις συμμετοχής ανήλθαν σε 18.957 για ΚΔΑΠ και 2.087 για ΚΔΑΠ - ΜΕΑ, αυξημένες σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κατά 1.552 και 192 αντιστοίχως.
Η επιδότηση για κάθε παιδί ανέρχεται στα 1.400 ευρώ, ενώ μέχρι το 2012 ήταν 2.800 ευρώ, γεγονός που οδήγησε σε κλείσιμο αρκετά Κέντρα, όπως του Κορυδαλλού και των Αγίων Αναργύρων.
Το θέμα συζητείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στη συνεδρίαση του διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ ενώ την άμεση σύγκλησή του, είχε ζητήσει από τις 29 Μαΐου η Ελπίδα Παντελάκη, εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο του ΔΣ, Κώστα Ασκούνη και με κοινοποίησή της και στα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Στην επιστολή της η Ελπίδα Παντελάκη μεταξύ άλλων σημείωνε: «Η μείωση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι αρνητικές, ενδεχομένως, εξελίξεις όσον αφορά στη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους (ΕΣΠΑ και ΣΕΣ 2014 - 2020) δημιουργούν νέα αρνητικά δεδομένα για την απαιτούμενη επάρκεια, τη λειτουργία, ακόμη και την ύπαρξη ανάλογων δομών, όπως το "Βοήθεια στο Σπίτι", των Βρεφονηπιακών Σταθμών, των ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ΚΗΦΗ κ.ά.
Ζητώ, λοιπόν, την άμεση σύγκληση του ΔΣ της ΚΕΔΕ γιατί στο τρίμηνο που ακολουθεί και μέχρι την ανάληψη καθηκόντων των νέων δημοτικών αρχών που τώρα εξελέγησαν, πρέπει να αντιμετωπιστούν κρίσιμα ζητήματα των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων που λήγουν τον Αύγουστο του 2014.
Να απαιτηθεί από την κυβέρνηση η εξασφάλιση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και από ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να διατηρηθούν οι προαναφερθείσες δομές, και να αναπτυχθούν ώστε να καλύπτουν δωρεάν τις διαρκώς αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες.
Να ανανεωθούν οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις».